23.10.13

Beogradski sajam knjiga 2013 - Džejms Bond i heklanje

     Šta bi drugo moglo da natera čoveka da izviri iz blogerske mišje rupe nego Sajam knjiga. Kako bih se drugačije tog jutra probudila srećna posle celenoćnog druženja sa novostečenom drugaricom Insomnijom*. Zašto bih se inače setila velikog hita  i celo jutro zviždukala stigao-je-sajam-stigao-je-sajam (i nije bio dosadan dan). 
     Stigao je i ove godine, pomalo okrnjen, istina, kao i ja prilično bunovan i raščupan. Pita se šta su mu to uradili i ko mu je to uradio... Ipak, još uvek je tu i to je najvažnije.
      Elem, obavili smo sve one bitne pripreme, išli utabanim stazama, a dobar ulov nije izostao:


     Prvo smo šetali po glavnom krugu, tu je više zagrevanje**. Onda se pozdravismo sa Geopoetikom, nju volimo. Ipak, Murakamija i 1Q84 sam preskočila finansijski, mislim da ću mu se diviti kao rođendanskom poklonu. Ipak, je to moja godina rođenja, a sledeći rođendan je jubilarni (trep, trep, hint). Na Čigojinom štandu smo kupili Rečnik jezičkih nedoumica, prethodni smo izgubili u podeli imovine posle razvoda sa sestrama, ali ovaj je lepši (ko kaže da to nije legitiman razlog za kupovinu knjige). Drugi deo Sendmena (Makondo) (love you Nil Gejmen) i Metro 2033 (Dereta) - ne moram sve ja da biram, ali se, srećom, rado se složim, i Mma Ramocve kod Samizdata.
     A posle zagrevanja prelazak na pravu stvar, halu 14. Tu se odvijaju velike stvari. The English Book za klasike: Virdžinija Vulf me već dugo proganja, Gospođa Dalovej i To the Lighthouse, štikliraj; Madam Bovari doziva još od Floberovih pisma, Put za Ejvonli sam gledala sa bakom (Anne of Green Gables), a Džejn Ejr, pa znate već. E, a Floberovog papagaja nismo stigli da obradimo u okviru Književnosti 3 i izbaciše ga, a ja otada mislim na njega.
      Pa Vog, džinovski američki septembarski Vog, za 200 dinara, jer se vratio Global Press štand. Dakle, ako vam se čita moda (Vogue, Elle, Marie Claire...) na engleskom, nemačkom, italijanskom, francuskom, uđete u halu 14, skrenete levo do poslednjeg prolaza, i dođete do ugla prvog bloka s desna. Imaju i drugih časopisa i uglavnom najnovijih nekoliko brojeva, sve za 200 (i koji su kod nas najmanje pet puta skuplji).
      Na kraju, samo za profesionalce, jer leđa već podrhtavaju od tereta, idemo na sprat hale 14 - antikvarnice i polovne knjige. Prvi se ukaže Džejms Bond i tu se jedva suzdržim da ne kupim sve delove, kao još nisam štiklirala ni sve na spisku. Onda se pojavi Neuromancer, o kome pričamo već dugo, pa daj da iskoristimo priliku jer se IPS izdanja teško nađu. Pa, neko vintidž heklanje, da vam kažem, super je i očekujte čuda. Pa, Beskrajna priča da se čuva za neke buduće generacije. I neki Vunderkind, jer je pisac Norvežanin...
     I sve je baš tako je bilo. Posle četiri sata, ispražnjenog novčanika, napunjenog ranca, umorni i srećni odosmo kući. Tamo nas čeka drugi najbolji trenutak dana -  kafa i revizija ulova, pa ređanje na police, i samo da pročitam ovo, pa prelazim na... Videćete već!

P.S. Deda Mraz će nam doneti Kindle. Ja joše ne znam šta da mislim o tome, a vi?

* Ova drugarica nema nikakve veze sa umetničkim izrazom bilo koje domaće dive.
** Savet: sve knjige koje potražite prvo na štandu izdavača i preskočite lance knjižara (grrr!) koliko možete. jer su cene prenaduvane čak i uz popuste. Mi smo kupili Metro 2033 za 1100 na štandu izdavača. dok je na štandu lanca koštao skoro 1600.
;)
*English

11 comments:

 1. Ja b' samo Vog preskocila, a Klajna jurim vec duugo, dugo ali mi uvek preskup :(( Ulov ti je ekstra super, ne bih ni ja bolje :)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. i ja zamalo da preskocim, al je ogroman posluzice da drzi vrata ko treba :)
   ovaj klajn je 450, mek povez, recnik jezickih nedoumica. ne znam kog si ti htela :)

   Delete
  2. Upravo to :) I Klaica, ali on se malko teze nalazi..i novi PMS..spisak strucne mi je uvek duzi od normalnog spiska :)) Ionako nahvatan na "vockama" sarene knjizice za sitne novce :))

   Delete
 2. Tvoj blog sam nedavno otkrila, privuklo me je ime, slučajno sam negdje naletjela i počela pratiti. Malo sam čitala starije postove i odlučila nabaviti "World War Z". Odlučila sam komentarisati zato što pominješ Kindle. E, pa ja imam Kobo (isto čitač ebooka) i promijenio mi je život jer sam inače knjige čitala na malom kompu. Spas je za nas koji živimo na ovim prostorima, a čitamo na nekom stranom jeziku. Vama "Englezima" je još i lako, ali vjeruj da nije lako nabaviti knjige na francuskom, osim možda klasike. Mislim da ćeš se zaljubiti u Kindle. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. i da, imam moderaciju komentara, ali želela sam da ti objavim oba da bih te ovde pitala kako ti se svideo WWZ? :)

   Delete
 3. Nedavno sam naletjela na ovaj blog, privuklo me je ime, pa sam počela pratiti. Malo sam čitala starije postove i odlučila nabaviti "World War Z". Odlučila sam komentarisati jer pitaš za Kindle. Ja imam drugi čitatč, Kobo i obožavam ga! Spas je za nas koji živimo na ovim prostorima, a čitamo na nekom stranom jeziku. Mislim da je vama "Englezima" lakše, ali vjeruj mi da nije lako nabaviti knjige na francuskom. Slučajno sam prije par godina u nekoj od beogradskih knjižara našla baš "Flaubertovog papagaja" na francuskom! :) Osim toga, baterija traje čitavu vječnost, ako isključiš wi-fi, može po mjesec dana, a ja sam ovog ljeta baš puno čitala. Ne shvatam ljude koji se kunu u tradicionalne knjige. Dobro, ništa ne može zamijeniti onaj miris knjiga, starih i novih, ali ipak čita se sadržaj, a ne na čemu je knjiga štampana. Slični ljudi su vjerovatno govorili da je pergament super i da papir nema budućnost. Nadam se da ćeš uživati u Kindleu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. vanja, baš mi je drago da si pisala. slažem se s tobom za kindl, ja ga u stvari veoma želim i baš me raduje, i isto imam dosta knjiga u elektronskoj formi koje bih ovde teško mogla da nađem. ipak, nikada neću moći da se odreknem 'pravih' knjiga, kindl ću prihvatiti kao bogaćenje kolekcije :)

   Delete
 4. Ja neke od ovih knjiga tražim za poklone za rođendane koji će uskoro :D. Ali wow, koliki ulov! Aleksandar mi je gilti pležr :)

  ReplyDelete
 5. Obožavam sajmove knjiga :)) Flaubert i Woolf <3 <3

  ReplyDelete
 6. Ma vidi, vidi... šta mi to imamo ovdje. Od Džejms Bonda do heklanja. Imam i ja novih knjiga i sve ih tako slažem na policu i govorim: samo da pročitam ovu, pa ću ovu... :D Neću biti na sarajevskom salonu knjige koji je u decembru, pa sam na vrijeme obezbijedila željene i "neželjene" naslove :) Očekujem utiske...

  ReplyDelete

Friends