5.10.11

Na kraju vaseljene

Šta je zajedničko Salvadoru Daliju, Daglasu Adamsu i crnoj mački sa belim vrhom repa?
Ja.




       Da li ste znali da u Beogradu postoji Ćošak Salvadora Dalija? Ja bih rekla da je to vrhunsko mesto za posedovanje nekretnine. Dalijevo ćoše - moja kuća, prva komšinica - Amelija Pulen, klima uređaj - plavi propeler.




      A kućni ljubimac? Šta uraditi kada ti crna mačka sa belim vrhom repa pređe put? Usvojiti je. Zar nije to sreća u nesreći. Mada za mene možda važi obrnuto. Jednu crnu mačku sam odgajila, a čak dva puta sam položila ispit zahvaljujući čudnim putevima mačijim. Što se mene tiče, na Dalijevom ćošetu važe zakoni mačije fizike.


    
     A na polici Autostoperski vodič kroz galaksiju*, izdanje iz 1980. na engleskom, svih pet knjiga**. Za sada imam samo ovu jednu, Restoran na kraju vaseljene. Jednom davno sam naišla na njih ispred Filološkog fakulteta kod onih ljudi što prodaju stare knjige poređane po trotoaru. Imali su svih pet, a ja ni parice da ih kupim, jedva sam se odvojila od njih. Prošle godine na sajmu knjiga*** dok sam se bavila svojim uobičajenim arheološkim istraživanjem štandova sa polovnim knjigama i antikvarnicama u hali 14, naišla sam na ovaj jedan deo. Nisu imali ostale, ali misija je rođena, kad - tad imaću ih sve. A onda će moje gazdinstvo na Dalijevom ćošetu biti potpuno.


*Autostoperski vodič kroz galaksiju - knjiga prema kojoj je teško izraziti svu silinu obožavanja i divljenja, ali koja će dobiti poseban post

**Danas se izdaje kao jedna knjiga, a nekad je to bilo pet zasebnih knjiga (trilogija u pet knjiga)


***Sajam knjiga takođe dobija ceo post koji će se verovatno zvati Vodič za preživljavanje i osvajanje sajma knjiga, ili nešto tome slično, pošto sam na tom polju ekspert sa dugogodišnjim iskustvom  


5 comments:

  1. Mnogo volim tvoj senzibilitet - ja bih dodala jos Bulgakova u tu jednacinu.

    ReplyDelete
  2. Dalijevo ćoše je vrhunsko. Prpeler i Amelie ♥
    Amelie kao da je Banksy radijo :)
    A klima je super. Mnogo toga govori.

    ReplyDelete
  3. @hiPop: u pravu si, moram da obnovim bulgakova (imam listu knjiga koje planiram ponovo da procitam)
    @Selma: <3

    ReplyDelete
  4. hh...vec je lijepo komentarisano.
    predivan post ,predivne fotografije (lomografija love )
    :*

    ReplyDelete

Friends