24.10.11

Od Voga do Šekspira



            Mora da sam vam već rekla da mi je sajam knjiga u Beogradu važniji i od rođendana (pitajte koga hoćete, živa istina). Svake godine već u junu počnem da proveravam kad će, kad će, da li je izašao datum? U septembru i oktobru tenzija raste, kasica se puni, strpljenje se testira... A kada konačno dođe – e, pa ja nisam amater, odlazak na sajam za mene (nas, i fini dečko je deo operacije) znači opsežne pripreme. Dakle udobne cipele, slojevito oblačenje, ranac (ili ljubazni pripadnik suprotnog pola sa rancem), NOVČANIK, hrana i voda, šator, oprema za kampovanje...
            Eeee, bilo je godina kada smo odlazili na sajam knjiga i po 3 puta. Tada su oni bili fini pa je ulaz bio besplatan prvog i poslednjeg dana. A mi smo bili fini da uzvratimo uslugu i za jedan dan i platimo. Ali toga više nema, a i cene karte (sve do juče) nisu bile baš prijateljske, tako da smo teška srca uspeli da se ograničimo na samo jedan dan. To povlači i razvijanje strategije efikasne posete sajmu, a koju ću sada ekskluzivno podeliti sa svetom (i pitaću se posle toga šta li ovi ljudi sada misle o meni).
            Za početak, ako možete izbegnite vikend i školski dan, ako ne, moraćete da se žrtvujete. Proverite da li ima dana kada je ulaz besplatan (vrlo teško) ili barem jeftiniji (bio juče i žao mi je ako kasnim sa ovom informacijom, nadam se da ste svi znali). A ako nekim slučajem imate privilegiju da uđete besplatno blago vama, povedite i mene, nosiću ranac...
            Što se tiče hale 1 (velike, okrugle, sa sjajnim knjigama i poznatih estradnih ličnosti, između ostalog), ja se u njoj ne zadržavam mnogo, osim ako znam za neko novo izdanje koje hoću da vidim. Glavne stanice su Geopoetika, Plato, Mono i Manjana i Beli Put, koji će vam se svideti ako volite grafičke novele (moj fini dečko se obradovao Sendmenu Nila Gejmena, ko razume, shvatiće), ali i slatke bedževe (ja kupila čak 6 (!?)). Ali ove godine smo u hali 1 otkrili i nešto sasvim genijalno. Naime na štandu Propolis Book mogu da se kupe kompleti od 12 brojeva časopisa National Geographic (svi brojevi iz jedne godine, ima ih od 2002. do 2007.) na engleskom, za (tuš molim!) 500 dinaraŠto se mene tiče misija obavljena (u celoj situaciji jedino naša leđa nisu bila srećna).


            A zatim i kulminacija događaja. Glavna atrakcija na sajmu knjiga za nas je u stvari hala 14. Dakle, udjem, skrenem levo, pored štanda English Book, a prekoputa štanda Instituta za strane jezike, nalazi se mali štand Global Press. A na njemu Vog, Elle, Marie Claire (Economist, People, NG, GQ i za svakog ponešto), američka, britanska, nemačka ili francuska izdanja (uglavnom iz prethdnih par meseci, dakle aktuelna), za samo (ponovo tuš) 150 dinara! Ja sam uzela britanski Vog i nešto kao Elle Colections, a ako hoću još da se obradujem samo pogledam cenu za naše tržište (Vog 1270 din.) i nasmešim se...  A ako volite knjige na engleskom (za mene profesionalna deformacija), svratite i u English Book. Obavezno obratite pažnju na niže police i kutije sa knjigama jer se tu kriju cene koje će vas oraspoložiti. A ove godine prodaju i londonske i britanske suvenire. Ako želite da provedete pola sata uzidišući i govoreći OOOOOOO i AAAAAA! pogledajte, a ni cene nisu zastrašujuće.


            Tu dole u hali 14 obidjem još one veće knjižare u kojima ima dosta knjiga na popustu, a ja sam ove godine tražila Žirafine suze i našla za 399, u tim knjižarama strašno vole cene koje se završavaju na 99.
            I na kraju deo koji ne sme da se propusti, pogotovo ako kasica nije savesno punjena. Popnemo se na galeriju hale 14 – antikvarnice i štandovi sa polovnim knjigama. Knjige za 50 i 100 dinara, prevrnemo gomilice i kutije, zavlačimo se ispod stolova i polica, cenjkamo se pitamo... kupimo 3 Šekspirove drame za 100 dinara i nažalost ne nađemo ni jedan od delova Autostoperskog (ako neko nađe, neka dojavi). Zatim se odmaramo na stepenicama ili na zidiću, pojedemo, popijemo, neki se slikaju.
            A odavde vam dajem odrešene ruke (noge), za dalje odlučite sami. I javite kako ste prošli i pitajte ako želite da čujete još nešto i dodajte ako imate šta da dodate.

P.S. obucite se udobno i slojevito, ja sam ovako:

11 comments:

  1. jao najveća ti hvala za ovo..zapamtila Hala 14! jao Bože ..jedva čekam, znaš ja inače studiram Englesku književnost i mislim da će to meni biti ravno ulasku u Raj :D

    ReplyDelete
  2. i ne znam kako nisam skužila da imaš i blog na našem.. debil :D i sviđa mi se outfit!

    ReplyDelete
  3. divno to znaci da smo koleginice, ja sam zavrsila engleski :) obavezno idi onda u vulkan i delfi knjizaru tu u hali 14 imas wordsworth i penguin klasike za 300-400 dinara, sigurno ces naci nesto od lektire, na spratu isto prodaju dosta polovnih na engleskom, a i english book je super :)

    ReplyDelete
  4. Kako si slatka sa pripremama <3
    To me podsjeća na mene.

    Ove godine nažalost ne mogu doći na sajam knjige.
    Iako je karta iz Tuzl baš povoljna... radim na jazz-u.

    Nadam seda ću sljedeće godine.
    Moj momak pravo voli national g.

    ReplyDelete
  5. ako je all that jazz u pitanju, sajam knjiga ti oprasta:)
    zamoli eminu da ponese NG, poslala bih ti ja da sam znala ranije;)

    ReplyDelete
  6. Odličan post :) A sviđa mi se mnogo i tvoja kombinacija :) Ja već treću godinu radim na jednom sajmu koji je u sklopu sajma knjiga, pa je meni već svega toga preko glave malo, hehe, zato jedva čekam poslednji dan, veče, da na miru obiđem i kupim sve sa spiska...kjoi je iz dana u dan sve duži i duži... :D

    ReplyDelete
  7. Сјајни савети, све ми је јасно, хала 14-галерија :))) Свиђа ми се твоја слојевита сајамска комбинација. И чизме, поготово, колико успевам да их видим на сличици :)))

    ReplyDelete
  8. Baš mi se dopada tvoj blog, a savjeti su odlični!!!

    ReplyDelete
  9. vogue <3

    sviđa mi se outfit! lijepo za knjige! nažalost u svom gradu nemam ništa slično (tipa da mogu nabaviti knjigu za povoljnu cijenu) ali eto, blizina Zagreba me spašava :D

    ReplyDelete
  10. dopadaju mi se tvoje pripreme narocito za ranac odnosno ko ce ga nositi:)i moj decko ima istu sudbinu da nosi ranac.i najvaznije je obuti udobnu obucu,prosle godine nisam grad ni vidjela koliko su me nazuljale cizme.

    ReplyDelete
  11. I ja sam prosle godine pisala vodic za Sajam :))
    http://lepotikazem.blogspot.com/2010/10/kako-preziveti-sajam-knjiga.html

    ReplyDelete

Friends