31.10.12

Veliki Getsbi



       
      Odavno sam htela da vam kažem nešto za Velikog Getsbija, ali nikako da se uhvatim baš za taj post. Juče sam počela da čitam Murakamijevu Norvešku šumu*. Vatanabeova omiljena knjiga je Veliki Getsbi. Nije da nešto verujem u znakove, ali odlučila sam da ovo može da se shvati kao znak.
       Imam ovu knjigu i nisam je kupila, pronašla sam je. Mislim da je nisam ukrala, mada se pomalo osećam kao da jesam, jer onom čija je bila, knjige više nisu potrebne, a onaj čija bi mogla da bude, svakako je ne želi**. I sve je to nekako tužno, ni jedna knjiga ne zaslužuje takvu sudbinu, posebno ne ovakva.
       A to odavno kad sam poželela da vam kažem sve ovo za Getsbija je bilo kad sam videla trejler za novi film. U stvari, prvo sam videla slike. Leonardo – može. Keri Maligan – može. I sve je mirisalo na dobro, ali onda sam videla trejler... Nisam ubeđena, previše Mulen Ruža, a ovo je film koji ne bi smeo da ima trunku ičega drugog sem Velikog Getsbija. Nisam filmadžija i voljna sam da čekam otvorenog uma i sa, makar i malo forsiranim, entuzijazmom. Ipak je to Getsbi...

*Biće i o tome.
**Ne brinite pitala sam.
;)





7 comments:

  1. Kako je lijepa!!!
    Ja mislim da neću ni pogledati film jer čim pomislim na to da je neko ekranizovao knjigu koju volim odmah mi se stvori grč u želucu od toga jesu li je upropastili ili ne.

    ReplyDelete
  2. Leonardo - može :-D, zaista je odličan glumac, i ja već neko vreme planiram da gledam taj film. Knjigu imam.

    ReplyDelete
  3. Ima tu čar starih knjiga, pretpostavljam da ima karakterističan miris i da je onako hrapava pod rukom i sa blago požutelim listovima <3 zavidim :D

    ReplyDelete
  4. Puno će klasika sad skoro, čekam Anu Karenjinu. I malo se bojim, nikad nisam pretjerano voljela Kieru :/

    ReplyDelete
  5. Često film pokvari knjigu, bar je ne predstavi onako kako sam ja maštala o njoj dok sam je čitala.

    Veliki Getsbi mi još nije došao pod ruku, ali naći ću negdje tu knjigu da je pročitam. Hvala na preporuci!

    ReplyDelete
  6. moram prvo knjigu da savladam....ali kolazi su tako mljac!

    ReplyDelete

Friends