27.11.12

Izveštaj sa jednog buvljaka



Tu sam, tu sam, ne brinite, nego imala sam neka posla, znate već kako to ide.

       Nego razmišljala sam o toj ekonomskoj krizi ovih dana... Kaže nam Minja pre neki dan, možete na buvljak, i lepo kaže. Ja sam vam stari buvljački vuk i znam da to u ovom našem blogosvetu nije ništa novo, ali shvatila sam da sam ispala iz forme. Shvatila sam da su mi se izlizali đonovi i popucala koža, najkvaliteniji koje sam imala, sa buvljaka, a iz Italije... ili Nemačke. Da kupim nove na mestima gde se kupuju nove, ne isplati mi se. Ako ih platim onako, da mi ostane za kafu do kraja meseca, pa, preživeće do proleća. Da platim više, a šta ću bez kafe (i stana, i struje, i doručka, i ručka i večere).

       Pa se setim svojih prvih koraka po buvljaku, prvih ranojutarnjih bauljanja do taksija, prvih sve za 50. A sve je počelo pre jedno 5 godina kada sam od jedne divne dame počela da dobijam po koju H&M bluzicu neobjašnjivog porekla, pa cipele, beneton farmerke, kaputiće. Ništa mi nije jasno, znam da jesam fina jedna devojka, ali ovo je već bilo čudno. Stegnem ja obruč i ona prizna, rano jutro, oko 6, roba iz Nemačke i Italije, tamo iza kamiona sa drvenom građom, sve na zemlji, po nešto na tezgi, radite brzo i cenjkajte se. 

     Eh, kakva su to vremena bila. Jedva smo čekali četvrtak i bilo je noći kad nije ni bilo spavanja da bi se već oko pola 6 uputili put gomilica. E, da i to je bitno, nazivi, svako je imao svoj autentični, od milja. Prvo je bilo idemo na preturanje, pa idemo na gomilice, neki kažu idemo na buci-buc, ali najoriginalniji je tatin - on je četvrtkom ujutro išao u butik. 

    Druga bitna stvar je i ekipa. U našem malom mestu nema funkcionalnog gradskog prevoza, kao ovde u Beogradu. To bi značilo da nam je potrebna nečija mama, sestra, tata sa autom, ili nas nekoliko pa u taksi. Samo tada za buvljak nisi mogao da kažeš svakome. To je bilo isključivo za odabrane otvorene umove, kao što je na primer Tamara (bolji primer ne postoji). A tamo smo najčešće sretali svoje stare profesorke iz Gimnazije, matematičarka, hemičarka, fizičarka, a uvek smo se pitali gde li nalaze te zastrašujuće kostime i davnih dana i tako dobrom stanju (tako znate da na buvljaku ima za svakog po nešto).

    Verujte mi da je bilo dana kada smo odlazili sa 200 dinara u novčaniku i vraćali se sa punim kesama. Torbe miljenice i nakit koji najviše nosim - sa buvljaka. Najbolje čizmice - sa buvljaka. Najdraži blejzeri - sa buvljaka. Ali postoji i druga strana medalje. Lako se zaletiš za tih 50 dinara, lako se pomamiš na Zaru, Mango i Beneton, a onda često ostaneš zaslepljen etiketom i zatrpan stvarima koje baš i ne liče na tebe. Tako sam i rešila da apstiniram od buvljaka neko vreme. U jednom trenutku sam počela da delim i bacam buljuke stvari (i srećom u procesu usrećila mnoge ljude, a i sebe).

    Za vreme te apstinencije stvari su se promenile. Što se buvljaka tiče samo mesto, ali što se posetilaca tiče, tu stvari već izgledaju dosta drugačije. Tu stupa na snagu ona ekonomska kriza. Sada među mušterijama na buvljaku ima i onih za koje smo bili ubeđeni da bi im kvarcung otpao ako bi iz tržnog centra izašle na svetlost dana, a blanš prebledeo i sve pegle za kosu kolektivno pocrkale ako bi nogom kročile na teritoriju buvljaka... I da vam kažem konkurencija je velika, tako da pazite se noktiju, ako se uhvatite za istu stvar.

    A čitava ova nostalgija, samo da bih vam rekla da sam prošlog četvrtka zahvaljujući svecu i jednomesečnoj bebi, bila u prilici da prekinem apstitnenciju. Bio je to potpuni zen. Odolela sam svim iskušenjima i pobednički izašla sa četiri stvari koje imaju smisla do poslednjeg končića (i sa svega 550 dinara manje u novčaniku). Dakle, pantalone koje će morati da čekaju proleće i leto, ali za kojima sa žudela celo prošlo leto - štikliraj. Najpufnastiji i najmekaniji džemper sa savršeno suptilnim leopard osipom - štikliraj. Kožna suknja, stvarčica koju takođe pažljivo vrebam već neko vreme, pronađena - štikliraj. I dve fantastične feder narukvice koje će veoma često biti viđene - šti-kli-ra-no! 

P.S. Ako ste izdržale do kraja, svaka čast, dobile ste pravo na ekskluzivnu informaciju da vas uskoro čeka poklon... misterija se zapetljava...

 :)

  

29 comments:

  1. Nikada nisam bila na buvljaku gdje se izlaže odjeća. Išla sam na mjesta gdje se prodaju stare knjige i tu uopšte nije gužva. :)
    Sad si mi približila atmosferu koja tamo vlada, trebala bih otići, ako ništa drugo, onda zbog iskustva :)))
    Lijepe su ove tvoje stvarčice, a posebno kožna suknja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma, svega ima, i vredi probrati i po garderobi (znam da su knjige uvek posebna prica). na atmosferu treba da se naviknes, ali kad se naviknes onda se i navuces. mi recimo imamo i sopstevnu prodavacicu, Micu, sad nas je zapamtila porodicno, tatu, sestru i mene, pa nam i cenu spusti.
      sve je to divno iskustvo :)

      Delete
  2. Uh, jedva čekam platicu, pa onaj tamo naredni vikend, da vidim kakva je zimska ponuda na niškom buvljaku! Nego ćero, sve je to lepo, ali zaista misliš da je nama gladnicama jedna fotkica dovoljna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. samo gruvaj, buvljak rules!
      i sad si me Jeco postidela, al svetlo je non stop kljakavo pa sam onda resila da stavim sve na jednu sliku, a i ona je kljakava, ali mora'ete da mi oprostite i da sacekate da ih obucem i izadjem napolje :)

      Delete
  3. Ouuu..misterija :) Ovde nema takvih buvljaka (ako ne racunam Sutku)ali zato imam kupi - prodaj sajt :)))))))))))

    ReplyDelete
  4. I ja posecujem razne sajtove :) Cekamo poklon:D

    ReplyDelete
  5. Ni ja nisam bila, niko mi nije odao tajnu :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eto sad znas, pa navij sat i uputi se :)

      Delete
  6. A što ne bi stigli do kraja :)? Pa ja bih sad posjetila Beograd samo zbog buvljaka :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zapravo ovaj iz price i nije u beogradu, ali gde god se nadjes dobro je.

      a sto ne bi stigli do kraja, pa zavisi od zivaca :)

      Delete
  7. Divno! Pročitala sve, uživala u priči.
    Mi nemamo buvljaka ali imamo sve više drehara/polovnjača/SH trgovina.
    I slažem se, daj još koju sliku, slutim da bi suknja i džemper mogli biti zanimljiva kombinacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bice slika, al na modelu tj. meni :)
      drago mi je da si uzivala, to mi znaci da cujem <3

      Delete
  8. Buvljak oduvek bio izvor zlata- za one koji znaju sta traze!!!;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. upravo tako. kad se stekne iskustvo, lako izadjes bas sa zlatom :)

      Delete
  9. to je jedina stvar zbog koje skacem iz kreveta subotom ujutru <3

    volim, bre, ove buvljacke price...moramo jednom zajedno...javi se kad budes u NSu, da te vodim na uranak na Najlon :)

    p.s. animal dzemper obecava :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ujedinjene srpske buvljakuse :D
      moramo zajedno! tamara je po fakultetu novosadjanka, pa stalno dogovaram sa njom neki izlet do vas. mnogo bih volela da sa tobom i Tanjom taktata razmenim buvljacke i blogerske price :)

      Delete
  10. Odlican post.ja tako imam zelju da posjetim buvljake po beogradu i planiram u bliskoj buducnosti da to i ispunim

    ReplyDelete
    Replies
    1. kod minje imas sve tehnicke informacije koje su potrebne za to, koje cu i ja morati da iskoristim:)
      go for it, divno iskustvo, ako nista drugo

      Delete
  11. Ja sam baš baš uživala u postum od početka do kraja, i hvala na spominjanju :) :**

    ReplyDelete
  12. Prosli petak sam bila na nylonu, ali sam izgleda kasno dosla.
    Prosle jeseni sam do mraka znala ostati i buvljak je bio puno, a ovaj vec u 13h nije bilo nikaga. Tako da sam nasla jednu divnu keramicku solju za zekama i koja je bas oldish varijatna solje, ali kao nova je.
    Vodenu kuglu Stockholma koju sam odmah u kupatilo odnela i stavila na prozor.Mnogo je lepa.
    I neki divni blejzer koji cu pokazati jednog dana.
    Htela sam sve da uslikam za moj posledni post, ali sam zaboravila :(
    Mislila sam sutra da odemo Sale i ja, ali nista izgleda nece biti od toga!

    Lepe si stvarcice nasla.Animal cardigan je sipma skroz.Buvljak uvek moze da oduevi bilo koga, sa malo para.Super sto postoji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to je taj buvljak state of mind :)
      i da vidis servisi, case i ukrasi za kucu, cak i zavese i posteljina su posebne price tamo.
      jedva cekam da vidim sta si nasla :)

      Delete
    2. E bas te ukrase za kucu, to me najvise zanima na buvljaku.Nekako tako volim starine da uvek idem tamo u taj deo gde su kutije pune porcelana i rovaris do besvesti.

      Delete
  13. I ja sam procitala do kraja, i sad stvarno pod hitno moram na taj buvljak. Svasta nesto vi blogerke tamo nalazite, a i dalje za malo para. A ko skontam da znam neke fore kad odem tamo, zovem moje blogerske buvljakuse da me posavetuju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, da, obavezno, buvljak klika ima glavnu rec ovih dana :)

      Delete
  14. Savršeno si opisala iskustvo s buvljaka, ali savršeno :) Baš komentarišem i ja, što više kriza stiska, sve više nekad faca koje se baš i nisu smeškale na polovnjake... :) Ne mogu da verujem da nisam pre naišla na tvoj blog :D! Hvala sashkoneli na njenom link partyu što sam te otkrila :))

    ReplyDelete

Friends