12.8.15

Mene pita šta sam čit'o 1

     Moraćete da mi oprostite ali danas ću na vas sručiti malu lavinu knjiga. Znam koliko često (ne)pišem ovaj blog, ali ipak je on moj ventil, a stvari sa pročitanim knjigama izmiču kontroli i mesta u glavi više nema. Zato pomagajte, predajem štafetu.

1. Nestala - Džilijan Flin: Ovu knjigu sam zimus čitala u svim mogućim položajima, krevet, fotelja, stolica, kupatilo, viseći s plafona slepi miš stajl, umotana u ćebiće i jorgane, nisam mogla da stanem. Svaka pauza mi je teško pala. Brzo je pročitala, film sam započela i ostavila. Možda neki drugi put.

2. Kafka na obali mora - Haruki Murakami: Savršeno, ni manje, ni više. Jedino žalim što je nisam sačuvala za čitanje na obali mora leta 2015.










3. Metro 2033 - Dmitri Gluhovski: Dve preporuke u vezi s ovom knjigom: nikako ne čitati posle Murakamija, jer je autor novinar i takav mu je i stil, pa je posle Kafke na obali mora Metro zvučao malo tupo; i nikako ne čitati noću, jer postapokaliptični život u moskovskom metrou nije prijatna uspavanka. U svim ostalim slučajevima, preporučujem. Drugi deo, Metro 2034, nije uzbudljiv koliko i prvi, ali može da se čita.
4. Osećaj gospođice Smile za sneg - Peter Heg: Da, da, da! Plus, plus! Čista desetka! Nisam želela da se završi, nikad, nikad, a s druge strane strašno me je interesovalo šta će se desiti na kraju - mučenje! Smila mi je postala jedna od najomiljenijih izmišljenih žena na svetu.








5. Otmenost ježa - Mjuriel Barberi: Nikada ovo nisam rekla za knjigu, ali volela bih da ovu knjigu nisam nikad pročitala. Naišla sam na nju na Sajmu pre nekoliko godina i strašno mi se svideo naslov i korice, a i onih nekoliko rečenica iz knjige na zadnjoj korici su obećavale. Nisam mogla da je kupim u tom trenutku, ali je ušla na spisak za sledeću godinu. I ništa! Uopšte mi se ne sviđa, ne sviđaju mi se likovi, ne sviđa mi se radnja, i ko je rekao da podseća na Ameliju Pulen, nema pojma! Volela bih da se od ove knjige sećam samo korica i naslova.




6. Devojka iz voza - Pola Hokins: Ova knjiga je još jedan ,, radoznalost ubi mačku (od dosade)'' momenat. Iskakala je na FB, na Pinterestu, iz frižidera, na kraju nisam imala izbora. Ja čitala i želela da se što pre završi. Nestala mi se mnogo, mnogo više svidela.








7. Sin - Ju Nesbe: I gospodin Nesbe mi iskače iz frižidera, ali u ovom slučaju opravdano. Pročitala sam Sin, oduševila se i rešila da otvorim Pandorinu kutiju u kojoj čuči njegov detektiv Hari Hule (nisam sigurna za izgovor), rekoše mi da mu je to najbolja serija knjiga. E, sad sam spremna za plažu.









Još jednom, samo da znate, ne volim da opisujem radnju knjige, jer ne volim ni da je čujem unapred. Volim da vam kažem zašto sam poželela nešto da pročitam i da li je to bila kardinalna greška ili pun pogodak. Dakle, ovo su samo lični utisci i frustracije zauvek vaše sumanute autorke ovoga bloga
I ovo je samo prvi deo napada na vaš mozak, jer leto već dugo traje, a ja sam se već načitala.

;)


12 comments:

  1. Eh, kako imamo sličan ukus za knjige, dobro mi je ovo došlo. A i vidim da si čitala sve ono što bih i ja, od ovih modernih :). Otmjenost ježa sam pročitala na preporuku dvije kolegice koje su bile oduševljene, mene je ostavila onako - meh. Ali mi se film puno više svidio :)! (Nevjerovatno.)

    Pogledala sam film Gone girl i čekam sad slobodnog vremena da se dokopam i knjige. Murakamija ne volem, a prema Jo Nesbeu sam razvila otpor baš zato što iskače iz svega. Ali pretpostavljam da je nešto poput moderne Agathe Christie, a nju volim, pa možda bi se i moglo probati s nekom knjigom. Za gospođu Smilu nisam čula, ali ću da virnem šta je to, kad ti se toliko svidjelo :). Metro smo davno htjeli prijateljici kupiti za rođendan, možda je ona vremenom i došla do nje, pa bi trebalo da je mogu posuditi. I Djevojka iz voza mi je na listi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mislim da ce se tebi svideti Smila :) a i Nesbo bas vredi.
      ja sam sa Murakamijem pocela sa pogresno knjigom pa sam ga dugo ignorisala, a onda sam procitala Norvesku sumu i ljubav se rodila :)

      Delete
    2. Ja sam počela s Norveškom, pročitala još jednu dobru, i onda je uslijedio niz pokušaja čitanja njegovih knjiga i lkubav se ugasila :D.

      Delete
    3. da, cini mi se da je sa njim ili-ili, fantasticne ili bolne :)

      Delete
  2. Joj, sto je mene jurila klaustrofobija dok sam citala "Nestalu" :)) Smila je divna, Kafka ceka red.
    Nego, sta sad da radim? Da poklonim Jeza i Devojku nekome za rodjendan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ne znam, rekla bih da obe bas zavise od ukusa. Jeza mogu da zamislim da prolazi kod neke mladje, fakultetske generacije, a Devojka ne znam, meni je potpuno besmislena...

      Delete
  3. Hari Hole je i meni dobar. Životan je.
    Nestalu planiram pročitati.
    Mukarakami i ja se ne volimo.
    Hvala na kraktim osvrtima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nema na cemu, ali daj Murakamiju jos neku sansu, kod mene je prosao iz drugog puta :)

      Delete
  4. Jao, meni Nesbe nikako nije legao. :( Kafka (Murakami mi je postao zanimljiv tek posle Bezbojnog Cukurua) i Smila čekaju svoj red, baš kao i Nestala, al dobro mi reče za Otmenost ježa. Žene u mojoj okolini se kunu u tu knjigu, ali pošto se većina njih klela i u 50 nijansi, biće preskočena. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ježa slobodno preskači, ali Nesbe mi je opsesija ;D

      Delete
  5. Ni ja se nisam pronasla sa Murakamijem :( Obozavam Erlend Lua i svi mi rekose da su slicni, ali ja to jedva da sam videla. Procitah Igraj i Norvesku. Jel bi mi ovu sledecu preporucila? Otmenost ni mene nesto nije odusevila, ali mi je u momentima prijala. A pinujem post zbog ovih ostalih. Cim ugrabim vreme za citanje, mozda za koju godinu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam baš razumela na koju sledeću misliš... Dobila sam preporuku za Erlenda Lua sa nekoliko strana tako da će sigurno doći na red, odlično mi zvuči :)

      Delete

Friends