4.11.13

Džejn Ejr


     Posle opijanja gomilom klasika tokom studiranja sve od Engleske književnosti 1 do 4, i malo Američke književnosti, sve uspešno položene 'fala-lepo, morala sam da pređem na moderniju književnost. Ipak, pokušala sam da se vratim klasicima u nekoliko navrata, ali su se D. H. Lorens i Edit Vorton i njihovi Sinovi i ljubavnici i Doba nevinosti prebrzo vratili na svoju policu.

     Inače, znate kako su sa klasicima svi dobro upoznati, mislim, valjda se zato i zovu klasici, proučeni i provereni sa svake strane i analizirani i obožavani do poslednjeg slovca. Desi se tako, barem meni, da o svakom već znam dosta, svejedno da li sam ga pročitala ili ne (i moram pod hitno da vam ispričam i šta mi se desilo sa Lovcem u žitu, ali neki drugi put). Još ako sam gledala film, o ne, još mi je teže da čitam... (Ne sudite preostrogo o meni.)

     Džejn Ejr mi se, ipak, našla pri ruci u pravom trenutku. U sred noći, u sred napada nesanice, posle pregledanog Instagrama, Fejsbuka, svega, ostalo mi je da proverim šta moj Android nudi od virtuelne literature. I ponudio je Džejn Ejr, koja je zadovoljila moj kriterijum nedovoljnog poznavanja klasika, i ja sam pristala, i čitala i čitala do zore. Do trinaestog poglavlja i u zoru je stavila na spisak za Sajam knjiga.

     Sada je i trenutak odmora od Igre prestola. Opasno sam se približila poslednjoj knjizi, pa sam rešila da device i ratove, turinire i vitezove odmorim na kratko i pročitam pravi klasik. Ko je čitao neka se još ne izjašnjava, no spoilers, molim. Ko nije neka se pridruži.

;)

12 comments:

  1. Javlja se kolegica profesorica engleskog (doduše i njemačkog) jezika i književnosti...
    Ne volim Jane Eyre, ne volim sestre Bronte!
    Nisu Jane Austen ni do koljena! Eto!:-)

    ReplyDelete
  2. Pravi si romantik i nezna dusa.
    Moda zvuci otrcano, ali ja upravo citam Jovanku Broz Moj zivot, moja istina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma, niiisam :) i ja bih čitala jovanku, zanmljiva mi je...

      Delete
  3. Ja sam imala neko dječije ilustrovano izdanje i nisam sigurna je li bilo skraćeno i prilagođeno dječjem uzrastu, tako da ću se morati dokopati originala. Ali voljela sam tu knjigu na poseban način :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeste, ta dečija izdanja su uglavnom skraćena. ja sam imala tako Little Women :)

      Delete
  4. Oboooožavam Jane Eyre, par puta sam je čitala :D

    ReplyDelete
  5. E planiram čitati već duuugo, a nikako. Pridružit ću se kad odvalim ove 3 što trenutno izmjenjujem. Imaš možda Goodreads account?
    Inače, zanima me Lovac u žitu priča :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. imam good reads
      biće Lovac u žitu i smejaćete mi se :)

      Delete
  6. Čačkam od jutros blogove koje pratim i gledam postove koje sam ispustila da pročitam i zaustavim se na tvom blogu, i sad prosto moram da ostavim kakav komentar upoznavanja, a pošto mi je Džejn jedno od omiljenih dela, eto rekoh tu ću! :) Fenomenalan blog i definitivno ću ga malo češće posećivati! :) Šaljem jedan veliki, tufnasti pozdrav! :)

    ReplyDelete

Friends