14.3.14

O Kindlu s ljubavlju

     ,,Samo ti šaljem još jedan dokaz da nismo pogrešiliiii!'', dovikivao mi je iz druge sobe ili, virtuelno preko hangouts, iz kancelarije, i nekoliko nedelja pošto je naš Kindl stigao, a sve potkrepljeno linkom koji vodi do još jednog dokaza o tome koliko je divan, fantastičan, fenomenalan Kindle Paperwhite

     A znala sam ja da nismo pogrešili čim sam na njemu pročitala prvu knjigu (počela dan pošto je stigao, završila dva dana kasnije). I nije fer da kažem nismo pogrešili, on nije pogrešio (Nisi pogrešio!), jer ja sam samo bila namćor - mnogo je to novaca, ali ja želim da kupujem knjige, kako knjigu može da zameni spravica, nikako! Onaj deo sa puno novca me je mnogo brinuo, ali onaj zar da više ne kupujemo knjige (toliko o štednji) još više.



     Dok smo ga konačno raspakivali početkom decembra, posmatrala sam ga sa nepovernjem. Previše lep, crn, minimalistički, plastičan... Dok ga je on podešavao, nameštao, čačkao, ja sam u drugoj sobi mazila sve naše prave knjige, i govorila im da je sve u redu, da ih niko, nikada, neće zameniti. A onda se desilo: ,,Gledaj koje sve knjige imamo!!!'' ,,Uuuuuuu! Roald Dal? Daš mi samo da pogledam Matildu, odavno hoću da je pročitam!'' I tako sednem i počnem da čitam i čitam, i pročitam. Pa pređem na Agatu Kristi i Poaroa, pa na Hemingveja i Movable Feast i The Sun Also Rises. I zaljubim se, nepovratno (ne brinite, u međuvremenu sam kupila tri nove knjige).



     I tako je Kindl postao živo biće, naš ljubimac. Uveče ga obavezno ostavljamo pored kreveta, pravimo raspored ko ga kad vodi u šetnju (nosi sa sobom na posao, zimovanje, kraći put i sl.). Ako ga vidim na ivici stola, stolice ili police, pretvorim se u aždaju, jer ŠTA AKO PADNE?! Štaviše, još uvek mi je najveći strah da ne zaspim sa njim. Paperwhite ima to zgodno pozadinsko svetlo (za razliku od ostalih verzija izgleda), i može čovek pred spavanje da čita, a da lampa ne ometa krevetske cimere. Međutim, šta ako zaspim sa Kindlom u ruci, zapitah se ja. Nekoliko puta u prvih mesec dana sam imala košmare da sam ga polomila, ugnječila ili ispustila, i u svakom snu se lomio kao da je od najtanjeg stakla. Jedne noći sam se naglo probudila i uspaničeno ga tražila po mraku, dok nisam shvatila da je vreme za čitanje prošlo pre dva sata i da sam ga još tada ugasila i ostavila na sigurnom. Eto, to mu slobodno pišite kao jedini minus od mene.

     Pa je došlo vreme da ga obučemo. Pinterest, naravno, nudi neograničene mogućnosti, Beograd, međutim, ne baš. Od deset radnji u koje smo ušli, u dve su znali šta je Kindl, a samo u jednoj su imali.... nekakvu... futrolu za njega (po suludoj ceni). Morala sam da uzmem stvar u svoje ruke i obučem naše ljubimče, dok internet ne reši stvar.


     I još samo nešto, molim vas nemojte da me pitate zašto prosto nismo kupili neki tablet, ne, ne, ne (jer će uslediti napad besa). Neuporedivo je, a pošto ja još uvek patim od napada besa zbog takvog pitanja, neko pametniji (i staloženiji) od mene je odlično objasnio zašto, i koje su sve prednosti ove ljupke spravice (ne pominje onaj moj mali minus, a vi ga uzmite u obzir ako želite).

;)


14 comments:

  1. Drago mi je da ti se sviđa! Ja sam komentarisala prije par mjeseci u postu u kom si pisala da kupuješ Kindle i mogla sam ti odmah reći da nećeš zažaliti. Odavno nije bilo postova i baš mi je drago što je baš ovaj prvi. Ja imam Kobo, ovaj moj nema pozadinsko svjetlo i baš ti zavidim. Inače se prema njemu ophodim kao Stevo Žigon prema autu u onoj staroj seriji sa Zoranom Radmilovićem. A, knjige i dalje kupujem, a Kobo me spašava kad je riječ o literaturi na drugim jezicima. Tablet nikako nije isto, ovi ekrani su genijalni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. secam se toga, stalno sam kukala u to vreme :) i da dobro si opisala kao Stevo Zigon :D

      Delete
  2. Ah, Kindle Paperwhite. Moja najveća želja.
    Deda Mraze, ako ovo čitaš, obećavam da ću biti dobra i u naredna tri života, samo ga donesi!!! :D
    Drago mi je da uživaš u njegovim čarima, još draže mi je što si se vratila. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. evo i ja porucujem Deda Mrazu, po jedan Paperwhite za svakog knjigoljupca :)
      hvala!

      Delete
  3. Hehehe, divna futrolica :). A gde si kupika Kindle, ovde, narucila preko neta ili ti ga je neko doneo iz inostranstva?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne bih se usudila da ga narucim i da imam poverenja u carinu i postu, ne znam koliko bismo procenat kindla dobili :D nego imamo dobrog zeta koji je bio Nemackoj neko vreme, mi porucili, dopremio :)

      Delete
  4. Imam tablet, ali ga pogledam možda jednom u tjedan dana. Ma ako i toliko. Puna sam nepovjerenja prema takvim stvarčicama. Dugo mi je trebalo i da nabavim pametni telefončić. Jer kako neka minijaturna igračka može biti pametna. S mobitelom sam se skompala, ali knjige još uvijek odbijam čitati u virtualnom obliku :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. razumem potpuno sta hoces da kazes, a ja pored programera inzinjera nemam mnogo izbora :)
      ali Kindle vredi svaku paru :)

      Delete
  5. Ali, ali knjiiigeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne brini, sve po starom, kupujem kao da nista nije bilo :D

      Delete
  6. ahhhh Kindle je moja ljubav. Ja sam strpljivo kao nikad u životu tri meseca čekala da novogodišnji poklon mog dragog doleti iz Kanade. Moj je onaj divni sa tastaturom. Insistirala sam na njemu jer deluje taaaako moderno i starinski u isti mah. I obožavam ga od prvog dana. Da se razumemo-ja obožavam knjige,, njihov miris, taj osećaj okretanja stranica, listanja....ali Kindle mi je omogućio oooogroman broj knjiga na jednom mestu i tu mogućnost da ne zavisim od toga da li je nešto prevođeno i objavljeno kod nas :) Uz njega su stigle i kao kožne vedre zelene korice koje ga štite, a ove godine je iz Kanade doletela i lampica :)
    Sad maštam o modelu od 9 inča koji bi bio ipak malo bliži realnijoj verziji knjige :D
    Dakle Kindle rules!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. da ti kazem da sam se ja bas radovala kupovini te lampice, ali se ispostavilo da ovaj ima to pozadinsko svetlo, sto bi svakog normalnog obradovalo, a ja se malkice razocarala :D
      ali kindl je blago, razumemo se :)

      Delete
  7. Imam jedan mali tablet, ali verovala ili ne jos ga nisam pocela koristiti.Nekako se bojim svega toga zracenja i da ga drzim u rukama, pa na stomaku, a usput sa i u drugom stanju, pa se izgleda po malo i tesim da lap-top manje zraci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tablet smara :) a kindle ne zraci uopste jer ima ne znam kakvo svetlo i elektronsko mastilo, ne razumem se u te kerefeke, ali poenta je da za razliku od ostalih spravica ne zraci :)

      Delete

Friends